Řecký salát Pantzarosala
Lehký a svěží salát Pantzarosalata – kombinace jemně uvařené červené řepy a křupavého zeleného jablka s naším extra panenským olivovým olejem a řeckým jogurtem. Ideální jako předkrm, příloha k masům nebo lehký salát.
Doba přípravy
- Příprava řepy a jablka: 15 minut
- Smíchání surovin a ochucení: 10 minut
- Odležení: minimálně 10 minut
- Celkem cca: 25–30 minut
Ingredience (na ~4 porce)
- 1 kg červené řepy
- 1 zelené jablko
- 2 stroužky česneku
- 200 g majonézy
- 300 g hustého řeckého jogurtu
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- volitelně: hrst nasekaných vlašských ořechů pro křupavost
Postup
- Uvaříme červenou řepu doměkka, necháme vychladnout a oloupeme.
- Řepu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do větší mísy.
- Opláchneme a nakrájíme zelené jablko na malé kostičky a přidáme k řepě.
- Rozmixujeme česnek s trochou olivového oleje a přidáme k řepě a jablku.
- V misce smícháme majonézu a řecký jogurt, přidáme červený vinný ocet a trochu soli a pepře.
- Směs jogurtu a majonézy vmícháme do salátu a dobře promícháme, aby byl salát rovnoměrně krémový.
- Volitelně přidáme nasekané vlašské ořechy pro extra křupavost.
- Necháme salát alespoň 10 minut odležet, aby se chutě propojily.
- Před podáváním zakápneme extra panenským olivovým olejem.
Tipy & varianty
- Můžeme použít méně majonézy pro lehčí verzi salátu.
- Salát skvěle chutná s grilovaným masem, jako předkrm nebo jen s čerstvou zeleninou.
- Pro výraznější chuť česneku přidáme ještě jeden stroužek.
