Tradiční řecká Mousaka
Tradiční řecká lahůdka, plná vrstev brambor, lilku, mletého masa a hedvábné bešamelové omáčky. Domácí mousaka je srdcem středomořské kuchyně – voňavá, krémová a ideální pro rodinnou večeři.
Doba přípravy
- Příprava surovin: 25 minut
- Vaření a pečení: 50 minut
- Celkem: ≈ 75 minut
Ingredience (na ~4 porce)
- 2 velké lilky
- 3 střední brambory
- 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g drcených rajčat (čerstvá nebo konzervovaná)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička sušeného řeckého oregana
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- Na bešamelovou omáčku: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř
- 50 g strouhaného sýra
Postup
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 0,5 cm. Lilek nakrájíme na plátky cca 1 cm, posolíme a necháme 20 minut odpočinout. Poté osušíme a obojí osmažíme na olivovém oleji dozlatova nebo grilujeme.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a opečeme do hněda. Přidáme drcená rajčata, skořici, římský kmín, oregano, sůl a pepř a vaříme cca 15 minut, dokud směs nezhoustne.
- Na bešamel rozpustíme máslo, přidáme mouku a krátce orestujeme. Postupně přiléváme mléko a metličkou mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Do vymazaného pekáče vrstvy: brambory, lilek, masová směs, bešamel. Opakujeme vrstvy a horní vrstvu zakryjeme bešamelem. Posypeme sýrem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 35–40 minut, dokud vrch nezíská zlatavou barvu.
- Po vytažení z trouby necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplé, ideálně s čerstvým řeckým chlebem nebo lehkým salátem.
Tipy & varianty
- Pro bohatší chuť můžeme do masové směsi přidat sklenici červeného vína.
- Bešamel lze obohatit trochou strouhaného sýra pro výraznější vrstvu.
- Místo hovězího masa můžeme použít mleté jehněčí pro autentickou řeckou chuť.
- Pokud chcete výraznější kořeněnou chuť, můžete přidat trochu více skořice a římského kmínu.
