Vánoční štafeta je u konce.🎁 Objednávky doručíme až po Vánocích. Expedice proběhne 29.–30. 12., poté znovu po 05. 01. 2026. Přejeme Veselé Vánoce 🎄

Tradiční řecká Mousaka

Tradiční řecká lahůdka, plná vrstev brambor, lilku, mletého masa a hedvábné bešamelové omáčky. Domácí mousaka je srdcem středomořské kuchyně – voňavá, krémová a ideální pro rodinnou večeři.

pexels-laurin-diaz-768597919-19145679

Doba přípravy

  • Příprava surovin: 25 minut
  • Vaření a pečení: 50 minut
  • Celkem: ≈ 75 minut

Ingredience (na ~4 porce)

  • 2 velké lilky
  • 3 střední brambory
  • 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g drcených rajčat (čerstvá nebo konzervovaná)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička sušeného řeckého oregana
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Na bešamelovou omáčku: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř
  • 50 g strouhaného sýra

Postup

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 0,5 cm. Lilek nakrájíme na plátky cca 1 cm, posolíme a necháme 20 minut odpočinout. Poté osušíme a obojí osmažíme na olivovém oleji dozlatova nebo grilujeme.
  2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a opečeme do hněda. Přidáme drcená rajčata, skořici, římský kmín, oregano, sůl a pepř a vaříme cca 15 minut, dokud směs nezhoustne.
  3. Na bešamel rozpustíme máslo, přidáme mouku a krátce orestujeme. Postupně přiléváme mléko a metličkou mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Do vymazaného pekáče vrstvy: brambory, lilek, masová směs, bešamel. Opakujeme vrstvy a horní vrstvu zakryjeme bešamelem. Posypeme sýrem.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 35–40 minut, dokud vrch nezíská zlatavou barvu.
  6. Po vytažení z trouby necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplé, ideálně s čerstvým řeckým chlebem nebo lehkým salátem.

Tipy & varianty

  • Pro bohatší chuť můžeme do masové směsi přidat sklenici červeného vína.
  • Bešamel lze obohatit trochou strouhaného sýra pro výraznější vrstvu.
  • Místo hovězího masa můžeme použít mleté jehněčí pro autentickou řeckou chuť.
  • Pokud chcete výraznější kořeněnou chuť, můžete přidat trochu více skořice a římského kmínu.